____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Μαθήματα Ελληνικών Χορών στο Κ.Ε.Π.Ε.Μ. Διδάσκει ο Βασίλης Ι. Οικονόμου




Οι εγγραφές αρχίζουν τη Δευτέρα 17-1-11.
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 7-2-11, και θα συνεχιστούν για κάθε Δευτέρα, 17.00-18.00.


Και λίγες σκέψεις από τον δάσκαλο του χορού…

Οι μελλοντικοί μας οραματισμοί σχετικά με τις προοπτικές και τις εν δυνάμει διαστάσεις του μαθήματος ελληνικών χορών είναι ευρύτατοι· θα φάνταζε, ίσως, εξαιρετικά μεγαλόπνοο να τους απαριθμήσουμε συνολικά εδώ. Θα καταθέσουμε, λοιπόν, μόνον ορισμένες ενδεικτικές σκέψεις.

Το ζήτημα του παραδοσιακού χορού δεν είναι μία στατική και μονοδιάσταστη υπόθεση. Συμπλέει και συνδέεται άρρηκτα με αυτό που συνήθως αποκαλούμε «παράδοση του τόπου μας». Και όταν μιλούμε για «παράδοση» δεν εννοούμε (σε στενή έννοια) μόνο «τα ήθη και τα έθιμα» των πανελλήνων, αλλά κυρίως τον ιδιαίτερο - και πολυποίκιλο κατά περιοχές - τρόπο επιτέλεσης αυτών των δρωμένων, όπου βέβαια πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει το τρίπτυχο: λόγος (= λαϊκή ποίηση), μέλος (= δημοτικό τραγούδι), κίνηση (= παραδοσιακός χορός). Επιθυμία μας - και μόνιμος στόχος μας κατά την διεξαγωγή των μαθημάτων - είναι οι μαθητές να εξοικειωθούν κατά το δυνατόν ευρύτερα, σφαιρικότερα και εποπτικότερα με αυτό το γενικό «πλαίσιο» δημιουργίας, ανάπτυξης και λειτουργίας του παραδοσιακού χορού. Τούτο, όπως είναι κατανοητό, απαιτεί περαιτέρω (εξειδικευμένη) ερευνητική προετοιμασία, για να επιτευχθούν οι αρμόδιες θεωρητικές αναφορές, αλλά πρωτίστως προϋποθέτει και ανάλογες πρακτικές εφαρμογές, προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν τις αναγκαίες προσλαμβάνουσες παραστάσεις. 
Προς την τελευταία κατεύθυνση είναι δυνατόν να οργανωθούν (με την ενεργή συμπαράσταση και συμμετοχή των μαθητών) πολυάριθμες σχετικές μουσικοχορευτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ακόμη δε και ειδικότερες (μουσικολαογραφικού χαρακτήρα) αποστολές, με τη μορφή «εκπαιδευτικών εκδρομών», σε μέρη της πατρίδας μας, όπου τα υπό παρατήρηση και μελέτη δρώμενα επιτελούνται θαλερά.

 Ας ξεκινήσουμε με τα μαθήματα χορού, λοιπόν, κάθε Δευτέρα στον Λόφο του Στρέφη. Σας περιμένουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου