____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Εσύ τι επιλέγεις για τα σκουπίδια σου;

του Άκη  Χουζούρη

Να ξέρετε ότι το πρόβλημα με τους Γερμανούς στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο δεν ήταν ο κακός Χίτλερ. Ήταν τα εκατομμύρια των Γερμανών που επέλεξαν να μην είναι καλοί. Άφησαν τον κακό και συμβιβάστηκαν χωρίς να αντιδράσουν. Αυτό το ακραίο παράδειγμα φυσικά και δεν έχει σημερινές αντιστοιχίες. Είναι όμως ένα χαρακτηριστικό των λαών και του πληθυσμού. Να μην ενεργούν όταν πρέπει, να παραμένουν απαθείς και τελικά όταν έρχεται η καταστροφή να ψάχνουμε τον κακό.
Τα σκουπίδια που παράγουμε καθημερινά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τα οργανικά και τα ανόργανα. Στα οργανικά σχεδόν το 100% ανακυκλώνεται πλήρως αν η κάθε οικογένεια τα μαζεύει σωστά, δηλαδή όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας πριν 40 και 50 χρόνια. Ξεχωριστά από χαρτοπετσέτες ή άλλα υλικά (πλαστικά, γυάλινα κλπ). Κάθε πολυκατοικία έχει το δικό της κάδο οργανικών υλικών. Αν η πολυκατοικία είναι μεγάλη μπορεί να έχει ανά διαμέρισμα ή όροφο. Κάθε οικογένεια μπορεί να εκμεταλλευτεί αν θέλει το κομπόστ από τα οργανικά της υλικά ή θα τα βάζει στον κοινόχρηστο της πολυκατοικίας.
Τα ανόργανα υλικά είναι το γυαλί, το αλουμίνιο, το πλαστικό, το χαρτί και φυσικά το μαγειρεμένο λάδι. Κάθε οικογένεια ή πολυκατοικία θα έχει ξεχωριστά 4 κάδους. Ανάλογα αν η κάθε οικογένεια θα εκμεταλλεύεται ή όχι τα υλικά της. Ο Δήμος κάθε Δευτέρα θα περνάει συγκεκριμένη ώρα για το γυαλί, θα ζυγίζει το υλικό και θα αφαιρείται από τα δημοτικά τέλη. Την Τρίτη θα περνάει για το πλαστικό, την Τετάρτη για το χαρτί, την Πέμπτη για το Αλουμίνιο και την Παρασκευή για το μαγειρεμένο λάδι. Σε πολλές κοινωνίες δραστηριοποιούνται εταιρίες (ΚΔΑΥ, συμμετοχικές και κοινωνικές επιχειρήσεις) που θα προσπαθούν να πείσουν την οικογένεια ή την πολυκατοικία να αγοράσει τα υλικά η ίδια σε καλύτερες τιμές.
Ο Δήμος ή η εταιρία που θα αγοράζει τα σκουπίδια θα τα πουλάει σε εταιρίες ανακύκλωσης πιστοποιημένες από το Κράτος, που θα δημιουργούν υλικά από τα σκουπίδια που είναι για χρήση. Στο κομπόστ οι Δήμοι ή οι εταιρίες θα έχουν αγοράσει χέρσα χωράφια που θα βάζουν στο έδαφος τα οργανικά και το πολύ σε 1,5 μήνα θα δημιουργείται υψηλής ποιότητας χώμα. Με τη σειρά τους θα μεταπωλούν το χώμα και θα αναπτύσσεται η οικονομία. 
Η παραπάνω διαδικασία θα έχει τα εξής αποτελέσματα. Πολλές νέες θέσεις εργασίες σε Δήμους ή εταιρίες έντασης εργασίας. Όσο περισσότερο θα εργάζονται τόσο περισσότερο θα βγάζουν χρήματα. Επίσης θα αναπτυχθεί τεχνογνωσία διαχείρισης υλικών και ανακυκλώσιμης ύλης με την οποία η νέα γενιά με τη χρήση τεχνολογίας θα δημιουργήσει τη νέα οικονομία. Παράλληλα θα φύγουν όλοι οι κάδοι από την πόλη, κάθε πόλη της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου και θα προστατευτεί το περιβάλλον. Το κυριότερο; Οι πολίτες θα μειώσουν ή κερδίσουν από τη διαχείριση των σκουπιδιών τους.
Σας φέρνω ένα απλό παράδειγμα. Αν αύριο το πρωί ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αποφασίσει σε όλη την Πελοπόννησο το μπουκαλάκι του νερού που κάνει 50 λεπτά αν επιστρέφεται στο μαγαζάτορα θα παίρνει πίσω τα 10 λεπτά, τότε δεν θα υπάρχει άδειο πλαστικό μπουκαλάκι στο δρόμο. Θυμάστε οι μεγαλύτεροι με τα άδεια μπουκάλια της μπύρας που τα επιστρέφαμε στους μπακάληδες και αφαιρούσαν την αξία των μπουκαλιών από τις νέες μπύρες που έπαιρνες; Τέτοιες ιδέες αν διαχυθούν σωστά και οργανωμένα, τότε η τελική επιβάρυνση στο περιβάλλον θα είναι μηδαμινή.
Αν πούμε λοιπόν σαν κοινωνία της Πελοποννήσου ότι από 1/1/2015 θα ξεκινήσουμε οργανωμένα σε όλους τους δήμους της περιφέρειάς μας τα παραπάνω σχέδια διαχείρισης σκουπιδιών και υποστηριχθεί τεχνικά και οικονομικά από την Περιφέρεια ως τελικός ελεγκτής και υποστηρικτής, τότε μέσα σε ένα χρόνο θα παγιωθεί το σύστημα που προτείνουμε.
Αρκεί να το αποφασίσεις στις 18 Μαΐου στις περιφερειακές εκλογές. Θέλεις το σχέδιο Τατούλη που εκμεταλλεύεται τα σκουπίδια σου για 28 χρόνια, να τα πληρώνεις ένας θεός ξέρει πόσο και τα μισά περίπου από τους 200.000 τόνους το χρόνο που θα καταστρέψουν όπου πάνε τελικά τα 3 εργοστάσια για την Περιφέρεια; Ή θέλεις να δώσεις στο παιδί σου μία προοπτική καλύτερου περιβάλλοντος, οικολογικής κουλτούρας και υπεύθυνου πολίτη;
Απευθύνομαι και στους νυν δημάρχους και στους υποψήφιους για τις δημοτικές εκλογές στις 18 Μαΐου. Ποια είναι τελικά η πρότασή σας στη διαβούλευση της περιφέρειας έως τις 21 Ιανουαρίου; Ναι, όχι ή δεν ξέρω δεν απαντώ;


  Άκης Χουζούρης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου