____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

«Επικίνδυνες για το λαό οι ελλείψεις γιατρών σε Παναρκαδικό Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας»


Εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ Αρκαδίας, ο Δημήτρης Νικολάου περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στο νομό μας.
Ειδικότερα, είπε:
Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι τέτοιες που δεν μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες στις πιο βασικές ειδικότητες (παθολόγοι, καρδιολόγοι, αιματολόγοι, παιδίατροι, κλπ). Υπάρχουν ένας με δύο γιατροί ανά ειδικότητα για να καλύψουν τους ασθενείς όλου του νομού. Οι ελλείψεις μέχρι και στα απαραίτητα αναλώσιμα είναι τεράστιες. Οι παροχές στους ασθένειες γίνονται με μεγάλη προσπάθεια από τους εργαζόμενους. Και την ίδια στιγμή φυτρώνουν ιδιωτικές πολυκλινικές, κέντρα αποκατάστασης κτλ.


Προχώρησαν ήδη στη συρρίκνωση των δημόσιων δομών για την ψυχική υγεία στο όνομα του δήθεν κόστους και της αποσυλοποίησης. Είναι στο τελευταίο στάδιο το κλείσιμο του ψυχιατρείου.


Τα Κέντρα Υγείας του νομού (Μεγαλόπολης, Δημητσάνας, Τροπαίων, Άστρους, Λεωνιδίου) βρίσκονται σε πλήρη απαξίωση, με ελλείψεις σε γιατρούς, οδηγούς ασθενοφόρων και ασθενοφόρα, εργαστήρια, εμβόλια και αναλώσιμα. Τα δημόσια ιατρεία στα χωριά είναι διαλυμένα.

Η κατάσταση με την υγεία στους χώρους εργασίας είναι δραματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης. Χώρος με χιλιάδες εργαζόμενους, όπου κινδυνεύουν από εργατικά ατυχήματα (πάνω από 100 έγιναν μόνο το 2013) και επαγγελματικές ή άλλες ασθένειες που εμφανίζονται στην περιοχή λόγο της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Από την μία υπάρχει παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας, γιατρών, αναγκαίας υποδομής κτλ εντός του εργοστασίου γιατί αποτελούν κόστος και από την άλλη ένα ΚΥ Μεγαλόπολης που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές λειτουργίες.

____________________________
* από το: "Καλημέρα Αρκαδία" 
Παρασκευή, 21 Φεβρουάριος 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου