____________________________________________________________________________________________________________________
............................................................... *ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Προπολεμική φωτογραφία από τον ελαιώνα της Θέλπουσας και το χωριό Λιβαδάκι , δημοσιευμένη στο "ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 1948 -ΤΕΥΧΟΣ ΤΡΙΤΟΝ"

ΣΠΑΡΤΗ
 
 ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ : ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΗ ΓΗ  


Προπολεμική φωτογραφία από τον ελαιώνα της Θέλπουσας και το χωριό Λιβαδάκι, δημοσιευμένη στο "ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 1948 -ΤΕΥΧΟΣ ΤΡΙΤΟΝ"
Η Θέλπουσα ή Τέλφουσα ή Θέλφουσα ήταν αρχαία πόλη - κράτος των Αζάνων της Αρκαδίας. Ήταν χτισμένη στην αριστερή όχθη του Λάδωνα και συνόρευε με τον Κλείτωρα και την Ψωφίδα. Το όνομα της το πήρε από την νύμφη Θέλπουσα κόρη του Λάδωνα. 
Το Λιβαδάκι (ονομαζόμενο παλαιότερα και Τσιάρεσι ή Τοταρέσι είναι χωριό της Αρκαδίας, που υπάγεται στο Δήμο Γορτυνίας στην Πελοπόννησο και βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τη γέφυρα του Ερυμάνθου. Χωρίζεται στο Πάνω και το Κάτω Χωριό, όπου βρίσκονται τα περισσότερα σπίτια, καθώς και η αγορά, το δημοτικό σχολείο και το δημοτικό κατάστημα. Στην ανατολική άκρη του Πάνω Χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το νεκροταφείο. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές ελιές, λόγω του ήπιου κλίματος, του ποταμού Λάδωνα που βρίσκεται κοντά και της γεωλογικής σύστασης του εδάφους. Το κοντινό δάσος της Κάπελης εκχερσώθηκε και τμήματά του παραχωρήθηκαν στους κατοίκους για καλλιέργεια, ασχολία που σήμερα έχει περιοριστεί λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών.
Το Λιβαδάκι δημιουργήθηκε στο διάστημα από τα μέσα του 18ου έως τις αρχές του 19ου αιώνα (λίγα χρόνια πριν την κήρυξη της ελληνικής Επανάστασης του 1821). Κατά την πρώτη απογραφή του 1829 το χωριό είχε 110 με 120 κατοίκους, ενώ κατά την πιο πρόσφατη απογραφή, που έγινε το 2011, οι κάτοικοι ήταν 88.

______________
(Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου